Vo Svidníku pokračovali 52. slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska

24.06.2006 Svidník

Svidník 24. júna (TASR) - Medzinárodnou konferenciou zameranou na slovensko-ukrajinské vzťahy v oblasti histórie, kultúry, jazyka a literatúry pokračovali dn...
Svidník 24. júna (TASR) - Medzinárodnou konferenciou zameranou na slovensko-ukrajinské vzťahy v oblasti histórie, kultúry, jazyka a literatúry pokračovali dnes v kraji pod Duklou 52. slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska.

Súčasťou dnešného programu bola aj prehliadka výstavy k 50. výročiu založenia Múzea rusínsko-ukrajinskej kultúry vo Svidníku, kladenie vencov pri pamätníku na Dukle. \"Cieľom trojdňových slávností je prezentácia tradícií a zvykov Rusínov-Ukrajincov, pričom osobitnú pozornosť venujeme mládeži, pretože bez mladých ľudí nie je možné budovať v budúcnosti národ, \" uviedol dnes pre TASR predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov Ukrajincov Slovenska Ivan Laba. Dodal, že súčasťou programu je rad folklórnych vystúpení. Atrakciou má byť aj Luhanské oblastné kozácke jazdecké divadlo z východnej Ukrajiny.
V priebehu slávností sa vo Svidníku predstaví 650 účinkujúcich v 12 programoch. Sú medzi nimi okrem slovenských aj súbory z Ukrajiny, Maďarska, Chorvátska a Česka.
Slávnosti, ktoré finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR, vyvrcholia v nedeľu podvečer programom Vítame hostí.
 

Vyberte región